در این میان عفونت مزمن گوش میانی علت اصلی کاهش شنوایی خفیف تا متوسط در کودکان است. در کشورهای در حال توسعه هم از هر 40 نفر که نیاز به سمعک دارند، کمتر از یک نفر دارای سمعک است و تخمین زده میشود که تولید سالانه فعلی سمعک در حد کمتر از 10 درصد نیاز جهانی است.با این اوصاف به گفته کارشناسان 50 درصد موارد ناشنوایی و کم شنوایی از طریق پیشگیری، تشخیص زودرس و درمان قابل اجتناب است.
اما ﻣﺘﺄﺳﻔﺎﻧﻪ ﺩﺭ ﮐﺸﻮﺭ ﻣﺎ ﺗﺎﮐﻨﻮﻥ مطالعه ﺟـﺎﻣﻌﻲ ﺩﺭﺧﺼﻮﺹ ﺷﻴﻮﻉ ﻧﺎﺷـﻨﻮﺍﻳﻲ ﻭ ﮐـﻢ ﺷـﻨﻮﺍﻳﻲ ﺩﺭ گروههای سنی مختلف ﺻـﻮﺭﺕ ﻧﮕﺮﻓﺘﻪ ﺍﺳﺖ، در حالی که ﺑﺎﻳﺪ ﺑﻪ ﺍﻳﻦ ﻧﮑﺘﻪ ﺗﻮﺟﻪ ﺩاﺷﺖ ﮐﻪ ﻣﺤﺎﺳﺒﻪ ﻭ ﺗﻌﻴـﻴﻦ ﺷﻴﻮﻉ ﻳﮏ ﻣﻌﻠﻮﻟﻴﺖ ﺍﺑﺰﺍﺭ ﺑﺴﻴﺎﺭ ﻣﻬﻢ ﻭ ﻣﻔﻴﺪ ﺑـﺮﺍﻱ ﺗﻌﻴـﻴﻦ ﺑـﺎﺭ ﺁﻥ ﻣﻌﻠﻮﻟﻴﺖ ﺭﻭﻱ ﺟﺎﻣﻌﻪ ﺍﺳﺖ ﻭ در ﻃﺮﺍﺣﻲ ﺑﺮﻧﺎﻣﻪﻫﺎﻱ ﺧﺪﻣﺎﺕ ﺑﻬﺪﺍﺷﺘﻲ ﺍﺯ ﺍﺭﺯﺵ ﻭﻳﮋﻩﺍﻱ ﺑﺮﺧﻮﺭﺩﺍﺭ ﺍﺳﺖ.در آستانه کنگره شنواییشناسی که 22 تا 24 اردیبهشت برگزار میشود، دکتر معصومه روزبهانی، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران، گروه شنوایی شناسی و دبیر هشتمین کنگره شنواییشناسی در رابطه با انواع کمشنواییها و روشهای جدید کاشت سمعک و حلزون در گفتوگو با همشهری توضیح د اده است.
- خانم دکتر اصلا رشته شنواییشناسی چطور به بررسی انواع کمشنوایی میپردازد؟
حیطه تشخیصی کار ما در رابطه با تشخیص کاهش شنوایی و مشکلات مربوط به شنوایی است. تستهای مختلفی هم در این روش منظور شده است.
- یعنی بعد از تشخیص مثل تمام بیماریها مرحله درمان آغاز میشود؟
نه، بعد از تشخیص، توانبخشی حیطه بعدی کار ما است. چون همه مشکلات مربوط به شنوایی با جراحی یا دارو قابل درمان نیست. پس مواردی که با این روشها بهبود نمییابند، احتیاج به توانبخشی دارند.
- این توانبخشی شامل چه مراحلی است؟
نخستین مرحله استفاده از ابزار کمک شنوایی است: مثل کاشت حلزون یا سمعک بعد از اینکه این وسایل در نظر گرفته شد، مرحله بعدی این است که به فرد کمک شود تا بتواند از باقیمانده شنواییاش استفاده کند، چون به هر حال افت شنوایی در هر درجهای میتواند مشکلاتی را برای فرد ایجاد کند. البته اگر این افت خفیف باشد فقط در شنیدن صداهای خفیف برای فرد مشکلزاست، اگر متوسط باشد در شنیدن صداهایی که مقداری بلند هستند مشکل ایجاد میشود و در موارد شدیدتر، شنیدن صداهای بلند هم غیرممکن میشود.
- پس در افت شنوایی خفیف، استفاده از سمعک جوابگو است؟
بله، ولی در مراحل بالاتر دیگر استفاده صرف از این وسیله کارساز نیست. در کنار این وسایل باید حتما تمرینها و فعالیتهایی هم در نظر گرفته شود تا برای فرد مشکلات ارتباطی ایجاد نشود چون برای یک فرد بزرگسال برقراری ارتباط بیشتر مهم است ولی برای کودکان نه تنها برقراری ارتباط مهم است بلکه اگر مشکل شنوایی کودک حل نشود، از نظر روحی _ روانی، اجتماعی و مسائل دیگر مشکلاتی برایش ایجاد خواهد شد.
- خب، پیشگیری در این میان مقدم بر تشخیص و توانبخشی نیست؟
بله، حیطه دیگری که ما به آن میپردازیم پیشگیری است که 100 درصد بر تشخیص و توانبخشی هم مقدم است. ما با روشها و تستهای مختلف باید کاری کنیم که اصلا مشکل شنوایی بهوجود نیاید. در این رابطه باید ابتدا بررسی کرد که مشکل شنوایی ناشی از چه عواملی است؟ مثلا ممکن است فرد در مکانهای پر سر و صدا مشغول به کار باشد. در این شرایط ما به افراد مشاوره میدهیم که بتوانند از وسایل محافظتی استفاده کنند. یا قبل از تولد به والدین راهنمایی میدهیم تا کودکشان هنگام تولد دچار افت شنوایی نشود.
- مثلا در ازدواجهای فامیلی؟
بله، مثلا در ازدواج فامیلی که هم پدر و هم مادر دچار مشکل شنوایی هستند، باید به آنها مشاوره داده شود که تا چه حد افت شنوایی آنها روی کودکشان اثر میگذارد. مشاوره ژنتیک چه بهصورت شجرهنامه یا بهصورت بررسی کروموزومی میتواند به والدین آگاهی دهد که ممکن است کودکشان دچار افت شنوایی شود.
- با این حال در بدو تولد هم ممکن است نوزاد در خطر مواجه با کمشنوایی قرار گیرد؟
بله، مثلا اگر بیلیروبین کودک بالا رود، رسوب آن در سیستم اعصاب مرکزی برای کودک مشکل شنوایی ایجاد خواهد کرد. به خاطر همین باید با تعویض خون از این مسئله پیشگیری شود چون مواردی بوده که کودک دچار بیلیروبین بالا شده ولی با اقدامات به موقع، مسئله خاصی برایش بهوجود نیامده است. بنابراین ما همیشه تاکید میکنیم که در بیمارستانها در بدو تولد کودک این تستها باید بهطور روتین انجام شوند.
- پس قسمت عمدهای از فعالیت شما در کاهش افت شنوایی، غربالگری است.
همینطور است، این غربالگری هم در جمعیتهای مختلف صورت میگیرد. البته نوزادان برای ما در اولویت هستند. الان هم خوشبختانه در کشور ما کودکان قبل از اینکه بخواهند وارد مدرسه شوند، این تستها روی آنها بهطور کامل انجام میشود.
- خب برویم سراغ این سؤال که استفاده از سمعک مربوط به کدام دسته از کمشنواییهاست؟
ببینید، معمولا کم شنواییهایی که مربوط به گوش خارجی و گوش میانی باشد، قابل درمان است. این کمشنواییها یا در اثر عفونت قسمتی از گوش هستند یا در اثر سوختگی آن قسمت و یا بدشکلیهای لاله گوش. خود مجرای گوش هم ممکن است بسته باشد. پس این مشکلات که مربوط به گوش میانی و داخلی هستند، یا با دارو و یا با جراحی قابل درمانند ولی مشکلات مربوط به گوش داخلی دیگر با این روشها قابل درمان نیست.
- چرا؟
چون اگر به سلولهای حساس داخل گوش داخلی و یا عصب شنوایی آسیب برسد، دیگر این سلولها قابل ترمیم نیستند. در اینجا اقدامات توانبخشی مطرح هستند. مثل استفاده از سمعک. سمعک صدا را تقویت میکند تا حدی که مقدار سلولهایی که در داخل گوش داخلی سالم هستند را بتواند تحریک کند و شنوایی را به حد قابلقبولی برساند. پس آسیب گوش داخلی در درجات مختلف است؛ اگر در حد عمیق باشد، دیگر از سلولها نمیتوان استفاده کرد ولی اگر این درجه بهشدت کاهش یابد، تعداد سلولها و درصد آسیب آنها متفاوت خواهد بود که با توجه به آن درجه وسیله کمکشنوایی مناسب میتواند سلولها را تحریک کرده و شنوایی صورت گیرد. البته کیفیت این صدا مثل صدای واضح و معمولی نیست ولی قابل درک است.
- این وسیله در نوزادان در چه زمانی باید استفاده شود؟ بلافاصله بعد از تشخیص؟
اگر ما شک داشتهباشیم که نوزادی دچار کم شنوایی است، سعی میکنیم تشخیصمان تا 6 ماهگی بیشتر طول نکشد که اگر نیاز به توانبخشی بود، این روش از همان زمان شروع شود. اگر برای نوزادان زیر 6 ماه بخواهیم از سمعک استفاده کنیم، بهتر است از نوع سمعکهایی باشد که در خارج گوش قرار میگیرد چون مجرای گوش نوزادان کوچک بوده و در حال رشد است.
- خانوادهها معمولا این سؤال را از ما میپرسند که آیا باید این سمعک همیشه و مادامالعمر روی گوش کودکشان باشد؟
ما معتقدیم نباید در این مورد نگران بود چون مسئله مهم این است که در سنینی که کودک نیاز به یادگیری دارد، باید از این وسیله حتما استفاده کند. چون در سنین بالاتر خود کودک میتواند تصمیم بگیرد که اصلا در برخی محیطها از سمعک استفاده نکند. سمعک در سن زبانآموزی اهمیت بیشتری دارد.
- با این حال به خانوادهها برنامهای داده میشود که چه زمانی در روز و تا چه ساعتی و یا در چه محیطی از این وسیله استفاده کنند؟
قطعا، البته باید خانواده در مورد واکنش کودک نسبت به این وسیله حتما به پزشک گزارش دهند تا بفهمیم سمعک برای کودک درصورت درست تنظیم نشدن آزاردهنده است یا نه.
- خانم دکتر بهتر است کمی در مورد امکانات کاشت حلزون در توانبخشی کمشنوایی هم توضیح دهید؟
امکانات کاشت حلزون متأسفانه در کشور ما محدود است و اینطور نیست که همه کودکانی که مشکل کمشنوایی دارند، بتوانند از این امکان استفاده کنند. شاید در 2 تا 3شهر کاشت حلزون صورت بگیرد ولی به هر حال این روش هم مثل سمعک سن طلایی دارد و در سن زبان آموزی تا سن 5 سالگی انجام میشود. 2تا 3 سالگی هم سن حساسی برای این کار است. البته ممکن است خیلی از خانوادهها برای این کار یک یا دو سال در نوبت باشند که در این فاصله باید حتما از وسایل کمک شنوایی دیگر استفاده کنند.